Okategoriserade

En sommarstuga nu när sommaren närmar sig

Att vara vegan innebär att man avstår från att äta och använda produkter som kommer från djur, vilket innebär att det finns vissa drycker som veganer inte kan dricka.

En av de mest kontroversiella dryckerna i sammanhanget är mjölk som i första hand brukar komma från kor.

Traditionell komjölk innehåller proteiner, kalcium och andra näringsämnen som behövs för att bygga och bibehålla starka ben och tänder. Mjölkprodukter som yoghurt och ost är också populära produkter som ofta används i många recept.

Men för veganer är inte komjölk ett alternativ eftersom den kommer från djur. Istället söker de efter växtbaserade alternativ såsom mandel-, soja-, havre- och kokosmjölk. Dessa växtbaserade alternativ ger liknande näringsvärden som komjölk och används ofta som substitut.

En annan dryck att undvika för veganer är honung eftersom den är ett biprodukt från bin. Djuretiska veganer anser att bin behöver sin honung för att överleva och därmed för att producera honung är en form av exploatering av de insekterna. Istället finns veganska alternativ såsom agave eller lönnsirap som kan användas som sötningsmedel.

Gelatin är en annan ingrediens som ofta finns i drycker och är ett annat ämne som veganer bör undvika. Gelatin är ett protein som kommer från djurens ben, hud och bindväv och används ofta som geleringsmedel i exempelvis gelé, marshmallows och vissa saftdrycker. Istället kan veganer leta efter gelatinfria alternativ som till exempel agar-agar eller fruktpektin.

Det kan kännas överväldigande att byta ut vissa drycker som man är van vid, men det finns ett stort utbud av växtbaserade alternativ på marknaden som är lika goda och näringsrika. Att vara vegan handlar om att göra medvetna val som bidrar till en mer hållbar och medveten livsstil, och genom att välja växtbaserade alternativ kan man minska sin påverkan på djur och miljön.

Värnar du om djur och behöver större plats för dem kan du söka upp en mäklare.

Du kan köpa i stället för att hyra och då ska du ta reda på mäklararvode innan du gör ett köp.