Okategoriserade

Kan veganer äta ägg?

Varför har man ägg på påsken ?

Inom kristendomen är ägget är en symbol för liv. Dessutom är det för Jesus uppståndelse på påskdagen. Varför påsken blivit en stor ägghelg beror på att det var förbjudet att äta ägg under den fyrtio dagar långa fastan före påsk. Men också för att dagarna började bli ljusa igen.

Att äta ägg som kanske färgats och dekorerats är äldre än kristendomen. Bruket fanns även i det forna Egypten och Persien.

Vissa vegetarianer äter ägg men en som är vegan äter verkligen inte ägg då det kommer från djurriket. En vegan kan inte ens äga honung för det tillhör bina.

Under påskveckan köper vi i Sverige över 3 000 ton ägg. Det motsvarar cirka 50 miljoner ägg. Det finns till och med en uträkning om att vi äter cirka sex miljoner ägg i timmen på påskaftons kväll.

Att måla äggen har blivit en stor konstform i Ukraina och delar av Central- och Östeuropa. Traditionen härstammar från en gammal kristen sed. Ägg som dekoreras i ukrainska folkliga traditioner kallas pysanka. Det var också vanligt att man gav bort ägg, ibland dekorerade eller med små inskrifter.

Att klä ut sig till påskkärring och dekorera påskriset har sitt ursprung i häxprocesserna på 1600-talet. Enligt folktron bjöd djävulen in häxorna till fest på skärtorsdagen. Därav namnet till skärtorsdagen för ”Häxornas natt”.