Okategoriserade

Det var länge sen

Man kanske ska börja igen

För många år sedan drack jag ganska mycket flädersaft och ingen annan saft. Och till slut tröttnade jag faktiskt på det. Men det är väl inget konstigt. Och nu när jag inte druckit det på jättelänge så var jag sugen på att testa igen då jag fick en flaska hemgjord sirap av en vän. Och det var riktigt gott och uppfriskande. Så nu hamnar nog en flaska av flädersaft i mitt skåp också.

Det finns faktisk äkta och falsk fläder. Eller det man tror är fläder fast det inte är. Äkta fläder har platta blommor som är vita eller gulaktiga. Dessutom växer dom i breda knippen och du kan då ställa dom – kronan – upp och ner. Sen ska du titta på bären som finns på kvistarna. Dom är svarta. Falsk fläder kan ha röda bär och äter man dom kan man få ont i magen, må illa eller få diarré.
Det är ju lite sent nu men fläder blommar i juni så man får leta nästa år istället. Man ska plocka dom när dom är helt utslagna, men inte för överblommade. Sen är det bara att rensa, skölja av dom och frysa ner dom i påsar.