Okategoriserade

Umami är en vegansk soppa

Hur beskriver man det?

Det finns smaker och det finns smaker. Vi brukar prata om sött, surt, salt och beskt i vardagen och nu har också umami blivit ett ord som man pratar om. När man pratar om asiatisk mat så kommer ofta umami upp. Men det är väldigt svårt att förklara hur umami egentligen smakar då det är en mix utav alla andra smaker. Det är både salt, sött och något nötigt men också fylligt. Och den mest kända maträtten med umamismak är misosoppan.

Förutom misosoppan så är det också parmesan eller andra lagrade ostar, sojasås och torkad svamp som smakar umami.  Vill du ha den vegansk ska du så klart hoppa över ost och parmesan.I dag finns det bland annat umami i kryddhyllan som man kan köpa. Den heter umami och passar i all matlagning för att få fram andra smaker på din mat och få den fyllig och smakrik. Jag har själv inte testat den, men det kanske är en liten ide att testa för att se hur mycket mer smak det blir när man använder den.