vegan

Att vara vegan

Allt från växtriket

Det finns många livsstilar som man kan leva efter. Att vara vegan är något som blir mer och mer framåt nu än det var tidigare. Det innebär att man äter allt från växtriket och inte något ifrån djurriket. Sen finns det vissa som går ett steg längre och då handlar det inte bara om vad man äter. Utan då går man så långt som att man inte har på sig kläder som är från hud och päls från djur. Det är något som man självklart bestämmer själv, men det är först och främst maten som man börjar med tror jag.

Att vara vegan

Vegansk mat innebär som sagt inga produkter som kommer ifrån något djur. Inget kött, fisk eller fågel, men inga produkter får inte heller innehålla ägg, mjölk, grädde, smör eller honung. Så där får man börja tänka om lite och titta ordentligt på innehållsförteckningen. Det finns också en del produkter idag i butikerna som är helt veganska och hyllor med dessa produkter dyker upp mer och mer.

När man är vegan så måste man tänka på att få i sig vitaminer som kroppen behöver. Det som kan vara svårt att få i sig när man är vegan är B12 då dom finns mest i animaliska produkter. Alltså i kött, lever, fisk, skaldjur, ägg, mjölk och ost. Vill man inte äta B12 tabletter som finns att köpa så kan man dricka sojadrycker, havredrycker eller risdrycker då dom har B12 i sig.

Bra mat om man är vegan

Det finns många recept ute på nätet och i butiker om man är vegan. Det är inte så komplicerat som man tror så vill man ha en ny livsstil så finns hjälp. Det som är bra att äta som vegan är baljväxter, bönor, tofu och sojaprodukter. Mättande produkter är också havregryn, kornprodukter och fullkornsprodukter. Man kan till och med lura sina bekanta om man bjuder på veganska produkter istället för till exempel kött. Jag har lurat en hel del genom att använda quorn istället för kött. Man kan också bjuda på tofu, portobellosvamp och sojaprodukter istället för kött eller andra animaliska produkter.

Ibland kommer frågan vad skillnaden är mellan en vegan och en vegetarian och det är inte så svårt. En vegan äter ju inget från djuren och en vegetarian äter inte heller något som kött eller fisk. Däremot kan en vegetarian äta ägg och mjölkprodukter. Vissa kanske inte äter just kött men kan äta kyckling. Eller fisk. Det är lite som man bestämmer själv.

Passa på att plantera nu

Eftersom man äter mycket grönsaker och baljväxter som vegan ska man nu passa på att plantera nu så man kan börja skörda i sommar. Tomater, gurka kan man redan nu plantera om man vill ha dom i krukor. Vill man ha dom ute i rabatten kan man antingen vänta eller så förstår man i kruka för att sedan plantera ut dom. Baljväxterna kan man kanske vänta lite med då det är för kallt just nu för plantering, men börja planera och titta i butikerna redan nu.