vegan

Vinbärs lyx

Man kan göra så mycket med dom

Syrliga röda vinbär är så underbart på sommaren. Det är en riktig vinbärs lyx i mina ögon. Dessutom kan man göra så mycket med dom som man inte tänker på. I början gjorde jag bara vinbärsgelé för det var det enda som jag trodde man kunde göra. Nu när jag lärt mig lite mer om dom så har jag börjat använda dom både i matlagning, eller dekoration på mat. att baka med vinbären är också härligt och gott.

Vinbärs gelé

I år ville jag göra lite gelé då min börjar ta slut. Jag stoppade in dom vinbären som jag inte orkade ta hand om i frysen och hsr tagit fram lite då och då och gjort gelé. Jag tycker att det är mycket roligare att laga mat med dom eller baka för att göra gelé tar en sån tid. Eller så är det jag som vill att det ska gå snabbare för det där kulprovet vet jag inte hur många gånger jag jag innan det är klart.

 

vinbärs

Det blev ett evigt plockande igår då jag fått så mycket bär på buskarna. Jag gick till och med in till min granne med en hel skål full med vinbär. Jag fick två stora påsar med björnbär av henne då vi brukar byta lite med varandra. Är det inte bär så är det grönsaker som vi odlar. vinbärs

Det som är bra när man gör gelé är att man inte behöver repa alla klasar och det gör att det går fortare att plocka.

Jag brukar göra efter nedan recept:

  • 1 liter vinbär
  • 2 dl vatten
  • 9 dl socker per liter saft – se nedan i receptet

Gör din vinbärs gelé så här:

  • Lägg bären och vattnet i en stor kastrull. Låt det börja koka upp och koka i ungefär tio minuter. Krossa bären lite med en slev under lite då och då
  • Nu ska du sila bären. Jag har en ställning med silduk men det går lika bra med en tunn kökshandduk som ligger i ett durkslag. Låt det stå där och rinna av minst en timme. Krama ut så mycket du kan.
  •  Släng allt som ligger i duken / handduken och mät upp saften och häll i en ren kastrull. Koka upp saften och tillsätt sockret beroende på hur mycket saft du fick. Låt det koka i ytterligare fem till tio minuter utan att röra. Får du skum ovanpå så ta bort det med en hålslev.
  • Nu kommer vi till det här som tar lite längre tid än vad man tror. Gör ett geléprov genom att hälla lite av den varma saften på en kall tallrik. Dra en sked genom saften och rinner inte saften inte ihop är gelén klar. Annars måste det koka lite längre.
  • Häll upp den varma gelén-den kommer fortfarande vara “rinnig” när du häller upp den- i varma burkar. Du kan ta glasburkar eller plastburkar och frysa in. Den stelnar efter någon dag.

vinbärs