vegan

Hemmagjord tomatsås

Hemmaodlade tomater

Om man odlar tomater och inte hinner äta upp alla så är det perfekt att göra egen tomatsås. Den kan man till och med frysa in om man får en hel del. Dessutom är det godare och man vet vad som finns i den. Det kommer inte att vara tillsatt något som bara är för att fylla ut burken eller tetran. Man behöver inte göra tomatsås bara av egenodlade tomater utan också på dom du köper i butiken. Har dom ett bra pris på tomater så kan du passa på att göra egen tomatsås eller om du har köpt för mycket och inte vet vad du ska göra av dom.

Frys ner din tomatsås

Jag gjorde min egna tomatsås häromdagen. Det är enkelt och går snabbt och du kan krydda den med det du tycker är gott i kryddväg. Jag till exempel tycker om när det smakar mycket så att jag kan använda den till att fylla annan mat. Eller göra en vegetarisk rätt till pasta.

tomatsås

Skölj dina tomater och dela dom i mindre bitar innan du lägger dom i en form eller på din plåt. Sen kan du tillsätta det du tycker är gott. Jag använde både gul, röd och silverlök men också vitlök i bitar. Tillsätt dom örter du har hemma och tycker om. Jag hade bara basilika hemma vid tillfället så det fick bli det denna gång. Lite salt, peppar och andra kryddor som du tycker om plus lite olivolja innan du rör runt allt och stoppar in den i ugnen. Jag satte min ugn på 180 grader och dom fick stå tills det blev färg på tomaterna och dom blev mjuka.

tomatsås

Häll det som varit på plåten eller formen i en skål som klarar av en handmixer så det inte stänker överallt.

tomatsås

Mixa allt och smaka av ifall kryddningen är bra. Annars är det bara att krydda på den så att den blir som du vill ha den. Lägg såsen i bunkar så att du kan ta fram när du vill ha den. En burk brukar innehålla 400 gram och jag vägde mina burkar när jag fyllde dom.