vegan

Enkel äppelmos att frysa

Man kan ju göra det året runt

Varför gör man inte enkel äppelmos att frysa oftare? Det går ju att göra året runt när det är bra priser på äpplen eller när man inte hinner äta upp alla man köpt. Jag ska nog försöka göra det oftare, för det är ju så gott med hemmagjord mos på äpplen. Dessutom går det att göra på alla vare sig dom är gröna eller röda.

Gör äppelmos nu när det är äppeltider

Om du inte har ett äppelträd i din trädgård kanske du har någon granne som har äpplen som dom ger bort. Jag har en granne med två äppelträd och dom hinner inte äta upp dom och blir till slut lite trött på dom. Så jag fick två påsar häromdagen och har nu tagit hand om en utav dom. Det blev äppelmos av dom.

äppelmos

Pratade också med en till granne som också fått äpplen. Hon brukar ta skal och kärnhus, skära dom i klyftor och frysa in. Det har jag aldrig provat, men får jag mer äpplen så ska jag testa det.

Har man mycket äpplen och inte äter så mycket äpplen så kan man frysa in dom. Antingen som min granne eller göra mos utav dom och lägga dom i plastbunkar och frysa in. Jag gör inte av med så mycket mos på en gång så bättre att ta fler och mindre bunkar så man slipper kasta.

Jag använde ungefär ett kilo äpplen-skalade och delade i bitar- som jag la i en kastrull med en halv deciliter vatten. Lät det koka upp försiktigt och rörde runt så dom inte bränns. När dom blivit mjuka och började ramla isär hällde jag i nästan en halv deciliter socker och lät koka ihop.

äppelmos

Hur mycket socker man behöver beror på hur söta äpplena är eller hur sött mos man vill ha. Jag körde mina äpplen sen med handmixern tills jag blev nöjd och lät det svalna.