Okategoriserade

Pizzolato

Ett veganskt mousserande vin

Pizzolato är ett mousserande vin som har blivit allt mer populärt bland veganer och miljömedvetna konsumenter. Vinet är ekologiskt och har ingen användning av animaliska produkter under tillverkningsprocessen. Detta innebär att det inte används några äggvitor, mjölk eller gelatin under klarningsprocessen. Istället används vegetabiliska alternativ som kikärtssköld, bentonit eller lera.

Pizzolato är ett italienskt vin som har vunnit flera priser för sin höga kvalitet och hållbarhet. Vinet är också extra torrt vilket innebär att det har en mycket låg sockerhalt. Detta gör det till ett utmärkt val för dem som vill njuta av ett mousserande vin utan att få i sig för mycket socker. Dessutom är det en utmärkt komplement till fisk- och kycklingrätter samt sallader.

Pizzolato är ett vin som är både gott och miljövänligt. Det är ett utmärkt val för veganer och alla som vill minska sin påverkan på miljön. Dessutom är det en utmärkt present till vänner och familj som uppskattar ett gott glas mousserande vin. Det finns också veganska oljor och örter för hudvård som man kan köpa.

 

Vad är Pizzolato

Pizzolato är ett mousserande vin från Italien som tillverkas av vinproducenten La Cantina Pizzolato. Det är ett veganskt vin som är gjort helt utan användning av animaliska produkter. Istället används en metod som kallas för “charmat-metoden” för att skapa bubblorna i vinet.

Pizzolato är gjort på 100% ekologiska druvor vilket innebär att inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel används i odlingen. Detta gör Pizzolato till ett vin som är både gott och hållbart.

Pizzolato finns i flera olika varianter och smaker exempelvis Pizzolato Spumante d’Italia Pinot Grigio och Pizzolato Spumante d’Italia Bianco Extra Dry. Det är ett perfekt vin att servera som aperitif eller till lättare rätter av fisk och kyckling.

Produktion och process

Ekologiska ingredienser

Pizzolato är ett mousserande vin som är gjort av 100% ekologiskt odlade druvor. För att producera detta veganska vin så används inga animaliska produkter i någon del av processen. Druvorna som används är av högsta kvalitet och odlas utan användning av syntetiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Istället används naturliga metoder för att skydda druvorna från skadedjur och för att bevara jorden.

Tillverkningsmetod

Pizzolato tillverkas med hjälp av den traditionella Charmat-metoden. Detta innebär att vinet genomgår en andra jäsning i en trycktank istället för i flaskan. Denna metod ger vinet en frisk och fruktig smak och en fin bubblighet. Under tillverkningsprocessen så används endast naturliga ingredienser och inga animaliska produkter.

Certifieringar

Pizzolato är certifierat som ekologiskt och veganskt av flera organisationer. Vinet är certifierat av ICEA (Instituto per la Certificazione Etica e Ambientale) som garanterar att vinet inte innehåller några animaliska produkter och att det är producerat på ett hållbart sätt. Pizzolato är också certifierat av Vegan Society som är en av de största organisationerna som certifierar veganska produkter.

Smakprofil och serveringstips

Smaknoter

Pizzolato är ett mousserande vin med en fruktig smakprofil och ungdomlig karaktär. Smaken är mycket fruktig med liten sötma och inslag av päron, mandarin, mandel och galiamelon. Det finns även en bärig smak med inslag av hallon, persika, smultron och jordgubbar i Pizzolato Spumante d’Italia Rosé. Vinet har en balanserad syra och en frisk avslutning.

Serveringstemperatur

Pizzolato rekommenderas att serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck eller till rätter av fisk eller kyckling, gärna sallader. Det är viktigt att inte servera vinet för kallt eftersom det kan dämpa smakupplevelsen. Om vinet serveras för varmt kan det också förlora sin friskhet och bli alltför sött.

Matkombinationer

Pizzolato är ett utmärkt val till sallader, fisk- och skaldjursrätter eller smakrika vegetariska rätter. Vinet passar också bra som aperitif eller till festliga tillfällen. Pizzolato är dessutom ekologiskt och veganskt vilket gör det till ett miljövänligt och hälsosamt alternativ för alla som vill njuta av mousserande vin utan att kompromissa med sina värderingar.